miercuri, 8 februarie 2012

Ce-i permis lui Zeus ... !


Primul alineat al articolului 16 din Constitutia Romaniei stipuleaza ca cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari, iar alineatul urmator intareste acest principiu enuntand ca nimeni nu este mai presus de lege.
Luni, 6 februarie curent, Consiliul de judecata din Flotila 71 Aeriana din Campia Turzii a stabilit ca participarea, in data de 23 ianuarie, a locotenentului Gheorghe Alexandru la mitingul din Piata Universitatii este interzisa de regulamentele militare, propunand, in consecinta, trecerea sa in rezerva, sanctiune disciplinara maxima pentru un militar.
Consider ca Alexandru Gheorghe se face intr-adevar vinovat de cele imputate, cel putin aparent. Articolul 29, litera g din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare interzice expres participarea la mitinguri, demonstratii, procesiuni sau intruniri cu caracter politic ori sindical, cu exceptia activitatilor la care se participa in misiune, cum e cazul jandarmilor sau al celor din serviciile secrete, care, si ei, tot militari sunt. Ar mai fi de discutat caracterul politic ori sindical a ceea ce s-a intamplat la acea data in Piata Universitatii, intrucat, dupa cate stiu, nici o organizatie, fie politica, fie sindicala nu a revendicat inca mitingul respectiv, precum si daca antecedentele disciplinare sau activitatea profesionala a militarului in cauza, justificau aplicarea sanctiunii maxime.
Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei, in vigore la aceasta data, stipuleaza expres, in articolul 26 ca: salariatii organelor de informatii si ai celor cu atributii in domeniul sigurantei nationale nu pot face parte din partide sau alte organizatii cu caracter politic ori secret si nu pot fi folositi in scopuri politice.
Oare consultarile din ultimele doua zile cu reprezentantii unor partide ale domnului Mihai Razvan Ungureanu, seful unui important serviciu de informatii, in vederea formarii noului guvern al Romaniei, nu reprezinta o activitate politica? Oare folosirea in scopuri politice a sefului Serviciului de Informatii Externe nu incalca prevederile articolului 26 din Legea 51/1991 privind siguranta nationala?
Pentru ca, pana la ora la care scriu acest articol nu am auzit ca domnul Mihai Razvan Ungureanu sa-si fi dat demisia din functia de sef al S.I.E. Si nici nu cred ca n-ar fi avut calitatea de salariat al organului respectiv de informatii, facand in ultimii cinci ani munca patriotica neremunerata pe ogorul informatiilor, ca doar este om de dreapta, nu? Chiar daca in tinerete a fost mare stab la U.T.C., organizatie in care voluntariatul era la mare cinste.
Oricum, domnul presedinte Basescu demonstreaza, iarasi, ca pune un pret mai mare pe fabula lui Grigore Alexandrescu, Cainele si catelul, decat pe lege si Constitutie,
Pentru ca, daca nu-i asa, in calitate de supus al domniei sale, il rog sa intervina public, ca garant al Constitutiei, pentru asigurarea unui tratament egal in cele doua cazuri referitoare la incalcarea unor prevederi legale aproape identice: cazul locotenentului Alexandru Gheorghe si cazul directorului S.I.E., Mihai Razvan Ungureanu.
Sau, in caz contrar, odata cu modificarea Constitutiei, pe care atat se straduie s-o realizeze, sa introduca un nou articol, care sa legifereze expresia latina: Quod licet Iovis, non licet bovis!

Iancu BATA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu