luni, 30 ianuarie 2012

Jos ciorapul de pe fata, domnilor jandarmi!


Sambata, 28 ianuarie, a fost publicata in presa stirea referitoare la faptul ca Amnesty International cere autoritatilor romane sa demareze o ancheta in legatura cu acuzatiile de folosire excesiva a fortei de catre jandarmi in timpul dispersarii participantilor la protestele din Bucuresti.
Salut sincer aceasta solicitare, nu fara a-mi exprima nedumerirea fata de faptul ca numeroasele noastre ONG-uri ce-si proclama drept scop suprem apararea drepturilor omului, foarte vocale odinioara, nu au avut inca aceasta initiativa, denuntand Parchetului abuzurile flagrante ale jandarmilor si solicitand identificarea si tragerea la raspundere penala a celor care au comis acele acte de o cruzime salbatica, ce au putut fi vizionate in direct pe majoritatea canalelor de stiri. Pentru ca despre sesizarea din oficiu nu cred ca poate fi vorba, atata timp cat o institutie care ar trebui sa fie garantul respectarii legilor in Romania, este extrem de politizata, raspunzand promt si cu eficienta doar comenzilor puternicilor zilei.
Subscriu total solicitarii organizatiei Amnesty International, deoarece si eu, ca si multi altii, am fost oripilat de atrocitatile comise de Jandarmerie in Bucuresti, in noptile de la jumatatea lunii ianuarie a acestui an. Am scris Jandarmerie, culpabilizand cumva intreaga institutie si nu doar pe cei care sau comportat ca niste bestii, nu ca fiinte umane, cum, probabil, au pretentia ca sunt. Imi cer scuze fata de jandarmii pe care i-am vazut in aceste zile salvand oameni din nameti. Dar nu eu sant cei care-i culpabilizeaza in bloc, ci comandantii lor, generalii si ofiterii superiori din conducerea Jandarmeriei Romane, pe care nu i-am vazut pana in prezent sa se delimiteze de cei ce au comis atrocitatile din acele nopti, nu i-am auzit ca ar fi demarat anchete pentru identificarea si pedepsirea celor vinovati. Pana cand domnii comandanti nu separa graul de neghina, nu avem cum sti daca nu cumva jandarmii care salvau oameni din nameti nu sant aceeasi care, cu ciorap pe fata (precum odinioara talharii de la drumul mare si calaii ce spanzurau osanditii in pietele publice), loveau cu bestialitate, cu bastoanele si bocancii, oameni imobilizati, cazuti deja.sub lovituri sau tarati cu brutalitate, pe asfalt, spre dube. Unde, cand se deschideau usile, vedeam alti jandarmi lovind salbatic prizonierii. Sau, aceeasi cu cei care au deturnat catre sectiile de politie si unitatile de jandarmi, ambulante ce transportau raniti spre spital. Imi cer scuze, cum spuneam, cu conditia sa nu fie unii si aceeasi.
Legea nr. 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane stipuleaza in articolul 33 ca folosirea tomfelor, a bastoanelor de cauciuc si a celor cu energie electrostatica, dispozitivelor cu substante iritant-lacrimogene, jeturilor de apa si a altor mijloace din dotare, “se face in mod gradual si nu trebuie sa depaseasca nevoile reale pentru imobilizarea persoanelor turbulente sau agresive ori pentru neutralizarea activitatilor ilegale si va inceta de indata ce scopul misiunii a fost realizat”.
Iar conventiile de la Geneva si Haga, regulamentele-anexa si protocoalele-aditionale ale acestora, stipuleaza expres respectarea si protejarea persoanei si a demnitatii prizonierilor, interzicand expunerea acestora la violente si insulte sau lasarea premeditata fara ajutor medical.
Nu cred ca jandarmii nu cunosc aceste prevederi, din moment ce domnul general George Velicu (fost, pana mai ieri, comandant al tuturor unitatilor si subunitatilor de jandarmi de pe teritoriul a zece judete din sudul tarii) le expune pe larg in prelegerile adresate studentilor Facultatii de Drept a Universitatii din Craiova, iar multi dintre comandantii din Jandarmeria Romana l-au avut ca indrumator de doctorat tocmai pe generalul conferentiar universitar doctor George Velicu.
Si atunci, cum se explica excesele din strada si din dubele Jandarmeriei? Cine sunt, pana la urma, cei care au incalcat mai grav legea, turbulentii sau jandarmii? Care este deosebirea dintre infractori si oamenii legii? Care sunt, totusi, cei buni si cei rai? Pentru ca se intampla exact ca in cazul depasirii limitelor legitimei aparari, cand victima devine agresor iar agresorul victima. Si nu ar trebui sa se intample asa, daca jandarmii vor sa ramana si sa fie perceputi ca aparatori ai legii!
Dupa parerea mea, bazata pe o experienta de peste 30 de ani in structurile Ministerului de Interne, brutalitatile jandarmilor sant favorizate si de ascunderea figurii sub cagula, care permite unor persoane cu inclinatii naturale spre violenta si sadism, sa-si elibereze impulsurile primitive, fara teama ca vor fi identificate si pedepsite, mai ales cand fac parte din niste structuri ale statului.
Din cate stiu, cagula a inceput sa fie folosita de fortele politienesti in anii ’70 ai secolului trecut, de catre fortele antiteroriste italiene, care se confruntau cu grupari extrem de indraznete si periculoase, Brigazile Rosii, pe de o parte, si Mafia, pe de alta parte. Printre victimele celebre ale acestor grupari infractionale s-au numarat Aldo Moro, fost prim-ministru al Italiei, rapit, tinut ostatic timp de doua luni si apoi asasinat si generalul Dalla Chiesa, un neobosit luptator contra Mafiei si, totodata, comandant al fortelor anti-tero, de asemenea, asasinat. Pentru a nu fi expusi razbunarii, atunci cand efectuau arestari in randul membrilor celor doua primejdioase organizatii criminale, cei de la anti-tero purtau cagule pe fata.
Procedeul s-a extins, fiind preluat si de structurile politienesti ale altor state din lumea civilizata. Spre deosebire de acestea, unde mastile sunt purtate doar de antiteroristi sau cei care aresteaza infractori periculosi din crima organizata, in Romania ciorapul pe fata a devenit o adevarata moda, fiind purtat nu doar de oamenii in uniforma din cele doua categorii enuntate ci si de cei care se duc sa scoale din plapuma gainari de trei parale. Ba, mai mult, pe fondul disolutiei autoritatii statului, tot felul de cioflingari de la firme de paza de doi lei, se fataie in combinezoane negre si cagule pe fata, desi Legea 333/2003 privind paza bunurilor, interzice expres acest lucru. Dar cine sa-i controleze si sa impuna respectarea legii?
Cat despre cei care asigura ordinea la manifestarile publice unde participa, in general, oameni pasnici, chiar daca nemultumiti de anumite stari de lucruri, ori de alta orientare politica decat domnul Gogu de la Jandarmerie, nu vad de ce si-ar acoperi fata. Indicat ar fi sa actioneze deschis, cu fata la vedere, ca o garantie a respectarii legii in primul rand de catre cei chemati sa o aplice. Sau, in cel mai rau caz, combinezoanele acestora sa fie inscriptionate, vizibil, cu litere care sa asigure identificarea subunitatilor participante si numere care sa permita identificarea componentilor acestora, in cazul in care, prin modul de actiune, exced atributiilor legale. Pentru ca nu au de a cui razbunare sa se teama, atata vreme cat asigura respectarea legii si protectia participantilor la adunarea publica, chiar si spontana fiind aceasta.
Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor, spunea, acum aproape doua sute de ani, un mare roman, Tudor Vladimirescu. Iar domniile-voastre ati jurat sa aparati legea si patria, deci norodul, poporul, domnilor jandarmi! Nu sa-l loviti cu bocancii! Asa ca, daca actionati in limitele legii si in interesul poporului, nu aveti de ce sa va acoperiti fata, precum talharii. Poate doar in cazul in care, actionand ca in noptile de la jumatatea lunii ianuarie, va este teama ca sotiile si copii vostri vor afla ca banii cu care cumparati painea ce le-o puneti pe masa, sant bani murdari, patati de lacrimile si sangele celor ce-si cer dreptul la o viata demna si libera, dreptul la o viata mai buna.
Jos ciorapul de pe fata, domnilor jandarmi!

Iancu BATA

2 comentarii:

  1. Ce facuram nene Iancule, ciocniram valizele ?
    Sau furaram amandoi pulane pe spinare si acu ne apuca durerea?
    Vizavi de subeict, cum crezi dumneata ca o sa vina unul; sa se uite in ochii tai, sa ii vezi lacrima ce ii sclipeste timid in ochi cand iti rup piciorul sau trag cu arma in tine ? Nu se poate asa ceva , trebuie sa le respectam intimitatea, au si ei dreptul la intimitate cand ne ciomagesc ce dracu? Si apoi, cum sa vezi ca cel care te altoieste, este vecinul de dedesupt, sau baiatul colegului de table ? Vrei sa strice relatiile interumane ? Nu se poate.Sau ce sa spuna cel ce iti scoate dintii, cand te intalnesti cu el la Kauffland si il recunosti, ca nu a fost el si ca ceea ce ai vazut nu a fost adevarat? Sa fim rezonabili, nene Iancule, au si ei drept la intimitate . Nu ar mai putea sa bata cu simt de raspundere daca lumea ar vedea cine e vita care da intr-un om cazut. Si magarul , cand da cu copita, nu intoarce capul, priveste inainte, ca si cum ar da de musca.Pai daca ar fi fost cu fetele descoperite si ar fi fost filmati in timp ce bateau oamenii si le rupeau picioarele, cine s-ar mai fi oferit acuma volunatr la zapada ? Nu ar fi fost toti arestati pentru abuz ? Vezi matale de ce trebuie sa na bata cu ciorapi pe ochi ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai,scriam ca daca ar actiona in limitele legii si in interesul poporului nu ar avea motive sa-si ascunda fata, precum talharii, nea Marine. E o nuanta, nu? Cat despre ciocnitul valizelor, ti-am postat un comentariu la excelentul articol publicat in presa, Jandarmul bun si jandarmul rau.

      Ștergere