vineri, 20 aprilie 2012

Epistola preainteleptului Solomon catre credinciosii craioveni


Zilele trecute presa din Banie a relatat despre scrisorelele de felicitare trimise de Antonie Solomon, primar in exercitiu al Craiovei si candidat pentru aceeasi functie la alegerile ce vor avea loc peste doar sapte saptamani, tinerilor ce au implinit recent 18 ani si care, pe 10 iunie, vor vota pentru prima oara.
Interpelat de ziaristi in conferinta de presa de acum doua zile cu privire la acest subiect, Aurica Solomon a negat orice conotatie electorala a respectivei fapte, spunand ca este doar un gest frumos, menit a fi o incurajare de a nu se lasa calcati in picioare, adresata celor ce vor fi viitorul acestui oras, bla- bla- bla, bla-bla-bla.
Sa zicem ca asa ar fi, cum zice Aurica, trimiterea acestor scrisori tinerilor de 18 ani nu a avut nici o conotatie electorala si nu a urmarit nici un scop politic.
Ce te faci insa ca in Saptamana Mare, eu si vecinii mei din blocul de opt etaje in care locuim am gasit in cutiile postale cate o ilustrata pe care la destinatar scria: “De la Primarul tau pentru un craiovean cu credinta.” Alaturi era o urare, edilul dorindu-ne nu doar “Paste fericit?” ci si ca “…Lumina sfanta a Invierii sa ne lumineze sufletul si chipurile.”
Probabil pentru a sti pe cine sa votam la viitoarele alegeri deoarece textul urarii pascale nu era plasat sub vreo imagine cu conotatii religioase ci sub cea a vulturului jumulit al UNPR, mai exact sub sigla formatiunii politice careia multi ii spun Uniunea Nationala a Pupincuristilor din Romania, stiut fiind ca cei care au creat aceasta facatura politica, intrata in Parlamentul Romaniei fara ca cineva sa-i fi acordat vreun vot, au avut drept stindard izmenele lui Basescu, seful lor remarcandu-se initial prin contabilizarea stricta a indispensabililor si obielelor racanilor din armia romana. Ehei, dar de la o izmana de recrut la damful celor cotroceniste e o cale lunga, care nu-i la indemana oricui.
Dar sa revenim la epistola prea inteleptului Solomon. Alaturi de sigla uneperista, in coltul din dreapta, in loc de timbru, este aplicat sloganul electoral, alb-albastru, al lui Solomon: “Iubesc Craiova – ANTONIE SOLOMON”. In partea de jos, sub adresa destinatarului, sunt adresele celor doua site-uri electorale ale lui Solomon.
Daca nici aceasta scrisorica adresata locuitorilor Baniei nu are conotatii electorale atunci inseamna ca eu sunt sahul Persiei si inca nu am aflat.
Problema insa nu este conotatia electorala a acestei scrisori. Fiecare candidat are dreptul sa-si faca propaganda electorala asa cum crede de cuviinta, asa cum poate si asa cum il tine buzunarul. Nu s-ar face gaura in cer nici pentru faptul ca, oficial, campania electorala inca nu a inceput. Fie si-un lup mancat de oaie, in ultimii ani ne-am cam tot aflat in campanie electorala neoficiala.
Problema este ca eu cred, si-s aproape sigur ca nu ma insel, ca aceasta campanie electorala, mai exact scrisorile la care ma refer, nu e platita nici din buzunarele lui Aiurica Solomon, nici din pusculita UNPR-ului. Ci din buzunarele mele, ale dumneavoastra, ale noastre, ale tuturor, mai exact din bugetul Primariei, pastorita de candidatul Solomon.
De-ie Domnul sa ma insel! Dar, daca facem niste conexiuni, daca legam intre ele niste informatii aparute in presa acum cateva zile sau cu catva timp in urma, concluzia se impune de la sine.
Astfel. Nicusor Fota scria in numarul din 01.02. 2012 al saptamanalului Indiscret articolul “Bugetul de imagine al Primariei Craiova creste de cinci ori” in care devoala faptul ca revenirea la butoane a primarului Solomon aduce schimbari substantiale in proiectul de buget, Primaria planuind sa cheltuiasca anul acesta de cinci ori mai mult decat anul trecut pentru imaginea sa. Si a celui care o reprezinta, evident, ca doar institutia din A.I.Cuza nu s-o reprezenta singura. Mai exact, 1,5 milioane lei noi (15 miliarde lei vechi), in conditiile in care in 2010 au fost cheltuite pentru imagine un miliard lei vechi iar in 2011 trei miliarde. Deci in acest an au fost prevazute sume de aproape patru ori mai mari decat cheltuielile cumulate ale celor doi ani anteriori(http://www.indiscret.ro/328/actualitate/10064/bugetul-de-imagine-al-primariei-craiova-creste-de-cinci-ori.html).
Oare ce urma sa se intample anul acesta in Craiova care sa justifice aceasta crestere spectaculoasa a bugetului alocat pentru imagine? Jocurile Olimpice nu se mai organizeaza la Londra ci la Craiova? Finala Cupei UEFA se va desfasura pe stadionul din Banie? Sunt alte evenimente epocale despre care inca nu am luat la cunostinta? Nu, domnii mei, singura explicatie plauzibila sunt cele doua campanii electorale preconizate pentru acest an.
Acum doua zile pe site-ul de stiri locale din Craiova, Oltenasul.ro, a fost publicata informatia ca la inceputul lunii aprilie Primaria Craiova a incheiat cu Posta Romana un contract pentru distribuirea corespondentei in valoare de 570 000 lei noi, adica aproape sase miliarde lei vechi(http://www.oltenasul.ro/primaria-craiova-trimite-scrisori-de-6-miliarde-de-lei-vechi/).
Ei, nu vi se pare ca lucrurile se leaga? Inca n-am citit despre vreun contract de distribuire a scrisorilor incheiat nici de Aurica Solomon, nici de Gheorghe Bica, nici de filiala craioveana a UNPR-ului. Si atunci, cum sa nu cred ca ne expediem singuri scrisori, pe banii Primariei, adica ai nostri, in care facem propaganda electorala lui Aurica Solomon si formatiunii pe care o reprezinta? Care, in nerusinarea ce-i caracterizeaza, au confiscat in interesul lor nu doar bugetul de imagine al Primariei, ci si Sfanta Sarbatoare a Invierii Domnului. Sa ma ierte Dumnezeu, dar eu asa consider din moment ce urarea „Paste Fericit”, semnata de Antonie Solomon, este vegheata nu de crucea jertfei Mantuitorului ci de vulturul stilizat de pe sigla UNPR-ului.
Intrebat in conferinta de presa din 18 aprilie de unde a avut datele de nastere si adresele tinerilor care au implinit 18 ani, Solomon a balbait un raspuns, aruncand vina pe fostul lui partid si pe fostul sau consilier: „De la partid, de la PDL, ei mi le-au dat. Domnul Radu m-a pus atunci in posesie. Nu glumesc, ei le-au luat, habar nu am de unde”, a marturisit Solomon, potrivit celor relatate de Laura Motarliche in editia din 19 aprilie a cotidianului Cuvantul Libertatii.
Daca Solomon n-are habar, se poate insa banui. Fostul sau consilier personal si, totodata, consilier municipal PDL, Radu Teodor, a fost, inainte de a iesi la pensie si a intra in politica, ofiter de politie, sef al SEIP Dolj, structura ce ingloba pe atunci formatiunile de evidenta a populatiei si de pasapoarte. Nu cumva, ca si Pacepa odinioara, colonelul a parasit sediul de pe Amaradia purtand prin buzunare niste dischete ce le-ar fi fost de folos noilor stapani? Asa esti tentat sa crezi la prima lectura si sa consideri ca ar fi interesant si, in acelasi timp, de dorit ca structurile abilitate ale serviciilor de informatii si ale MAI, in masura in care nu sant portocalizate si aservite pana in varful unghiilor, desi dupa lege ar trebui sa fie independente si impartiale, sa cerceteze aceasta ipoteza si sa faca lumina in acest caz.
Numai ca Radu Teodor a iesit de peste sase ani la pensie iar dupa pensionarea sa structura craioveana de evidenta a populatiei a trecut de la Politie in organigrama Primariei, deci in subordinea directa a primarului. Si atunci, de unde o fi avut oare Aurica datele?

20.04.2012 Iancu BATA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu